Ook dokters kunnen ziek worden. Met de rug van John Dogen wil het niet meer. De plastisch chirurg moet nu zelf hulp van de medische wereld inroepen. Maar dat is niet het enige. Als zelfstandig gevestigde cosmetisch chirurg is hij zijn inkomen kwijt en moet hij een beroep doen op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij meldt zijn ziekte bij zijn verzekeraar en vult keurig de benodigde formulieren in; hij hoeft alleen nog maar op de maandelijkse uitkering te wachten.
Maar ook chirurgen ontkomen niet aan de gebruikelijke controle. Dogen krijgt bezoek van de arbeidsdeskundige van de verzekeraar die moet beoordelen hoe hij weer zo snel mogelijk aan het werk kan of wat eventuele andere mogelijkheden zijn om inkomen te vergaren. Het enige waarin Dogen misschien een beetje afwijkt van andere arbeidsongeschikten is het bedrag waarvoor hij zich heeft verzekerd: 150.000 euro per jaar.
De 49-jarige chirurg met de Israëlische nationaliteit kwam drie jaar geleden uit Zuid-Afrika. Hij vestigde zich in Rotterdam als zelfstandig chirurg met een kleine kliniek. Kort nadat hij zich te Rotterdam vestigde, sloot hij de arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Dogen is een charmeur. Dat heeft de vrouwelijke arbeidsdeskundige al snel in de gaten. Ze is niet gevoelig voor zijn snoeverijen dat hij in Israël een miljoenenhandel en medicijnen bezat. Evenmin is ze onder de indruk van zijn mededeling dat hij door zijn zakenpartner voor miljoenen zou zijn bedrogen en bestolen.
De arbeidsdeskundige is juist extra alert geworden. Want de combinatie plastisch chirurg en zakenman is niet de meest voor de hand liggende. Bovendien was ze de naam Dogen al snel via internet tegengekomen. Patiënten van de plastisch chirurg waren op z’n zachtst gezegd niet tevreden. Bij tal van operaties waren ernstige klachten opgetreden, zoals ontstekingen, chronische pijn en ontsierende littekens. Zo zou hij hebben geopereerd zonder handschoenen en slechts bijgestaan door een assistente die nauwelijks Engels - de voertaal van Dogen - sprak. Hij drong altijd aan op contante betaling, waarbij slechts een enkeling een handgeschreven nota ontving. Op internet circuleerden ook geruchten dat Dogen in Israël zijn bevoegdheid tot het uitoefenen van het vak van chirurg was afgenomen na vergelijkbare klachten.
De verzekeraar vindt het tijd om de zaak tot op de bodem te laten uitzoeken en schakelt het onderzoeksbureau van Eric Palmen in. Die ontdekt al snel dat Dogen in afwachting van zijn verzekeringsgeld voor drie maanden naar Roemenië is vertrokken, het geboorteland van zijn nieuwe vriendin. Kennelijk staat zijn ziekte zo’n reis niet in de weg.
Palmen besluit om zijn onderzoek in Israël te laten beginnen. Daarvoor schakelt hij een oude kennis in, die hij nog kent van een internationale fraudezaak. Palmens vriend Eli Deba meldt al snel dat Dogen in Israël als 28-jarige was afgestudeerd als chirurg en een licentie kreeg om te mogen opereren. Maar Deba ontdekte meer. Zo’n 6 jaar geleden was Dogens bevoegdheid ingetrokken vanwege grove schending van de beroepsethiek. Hij had niet steriel gewerkt en als gevolg daarvan zijn patiënten ernstig lichamelijk letsel toegebracht. Bovendien werd hij beschuldigd van het afpersen van zijn patiënten. En of dat nog niet genoeg is, blijkt de Israëlische politie de uit zijn functie gezette chirurg te zoeken in verband met mogelijke drugshandel. De politie was op het drugsspoor gezet door een voormalige compagnon van Dogen. Toen die was gearresteerd, had Dogen onmiddellijk de wijk genomen naar Zuid-Afrika.
Van daaruit was hij na enkele jaren naar Nederland gekomen en had hij op vertoon van zijn Israëlische vakdiploma’s zonder probleem een vergunning gekregen om te opereren. Hoewel patiënten al wel bij het Medisch Tuchtcollege naar hem hadden geïnformeerd, liep er geen onderzoek.
Het was duidelijk dat de chirurg geen enkele aanspraak kon maken op een uitkering in het kader van zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij had tal van feiten verzwegen, nog los van het feit dat hij zijn beroep niet eens had mogen uitoefenen. Zijn verzekeringspolis werd dan ook met terugwerkende kracht nietig verklaard.
Tijdens het onderzoek dat Palmen had ingesteld naar de handel en wandel van Dogen, was de chirurg inmiddels teruggekeerd uit Roemenië, zonder zijn echtgenote. Vervolgens was hij weer naar Israël gereisd in een ultieme poging om zich daar van alle beschuldigingen vrij te pleiten. Hij had zijn kansen ernstig overschat: bij aankomst werd hij onmiddellijk aangehouden. Er was nog een aanklacht bijgekomen: hij werd beschuldigd van een poging tot moord op een vroegere vriendin.
Erik Palmen vroeg zich sinds die tijd toch af hoe het met de Roemeense vriendin van Dogen zou zijn. Stel je voor dat hij een levensverzekering op haar had afgesloten. Weliswaar wees niets in die richting, maar toch...