Een spannende dag voor Schuitema & Brands. Vandaag komt ene Herman van den Bergh langs met een schilderij. En niet zomaar een schilderij, maar de peperdure Monet die vijf jaar eerder uit het notariskantoor werd ontvreemd bij een inbraak. Er hangt veel kunst aan de muren van het gerenommeerde, 150 jaar oude notaris- kantoor, in een statig herenhuis aan een prestigieuze Rotterdamse singel. Er zijn nog steeds achterkleinkinderen van de beide oprichters actief bij Schuitema & Brands. Naast schilderijen zijn er in het pand moderne beeldhouwwerken.
Het pand was beveiligd, maar er zijn inbrekers die met een alarminstallatie wel raad weten. Iemand wist op een kinderlijk eenvoudige manier de beveiliging te omzeilen. De afbeelding van een kraaiende haan verdween en is sindsdien niet meer teruggezien. „Het schilderij is mij aangeboden", had Van den Bergh over de telefoon gezegd. „Als u het terug wilt hebben, help ik graag. Ik neem aan dat ik dan recht heb op het tipgeld?" Na de diefstal loofde de verzekeraar 15.000 euro tipgeld uit. Het notariskantoor belt meteen de verzekeraar op die de schade heeft vergoed en daarom nu de rechtmatige eigenaar is van de verdwenen Monet.
Probleempje: hoe weet je nou zeker dat zo’n tip echt is? De verzekeraar schakelt een onderzoeksbureau in. Als Van den Bergh binnenstapt, zitten bij de notaris ook speurders en een kunstkenner te wachten. De kunstkenner, die de Monet ooit voor het kantoor had aangekocht, is voor spek en bonen gekomen, want de tipgever heeft het schilderij niet bij zich. „Eh... eh..." Van den Bergh gebaart druk met zijn handen terwijl hij naar woorden zoekt. „Eh... de, eh... de personen die het schilderij nu hebben, eh... die hebben mij benaderd in het café. Ze... eh... ze vragen er 70.000 euro voor." De speurders van het onderzoeksbureau willen bewijs dat het verhaal van Van den Bergh klopt. „Kunt u ons een foto van het schilderij bezorgen met ernaast op diezelfde foto een krant van die dag?" Dat kan Van den Bergh.
De speurders willen weten of Van den Bergh te goeder trouw is. „Heeft u er bezwaar tegen dat wij de politie inschakelen?" Van den Bergh heeft geen bezwaar. De politie laat er geen gras over groeien. Binnen een mum van tijd zitten er drie man achter de tralies. Van den Bergh is één van hen. Uit nader onderzoek blijkt dat Van den Bergh met de diefstal niets te maken heeft en te goeder trouw handelde. Hij was inderdaad slechts tussenpersoon en probeerde voor beide partijen de zaak tot een goed einde te brengen. Het tipgeld van 15.000 euro kan hij van de verzekeraar tegemoet zien.