Home | In het nieuws | Bedrijfsrecherche | Schadeonderzoek verzekeringen | Security consultancy | Praktijkvoorbeelden | Eigen Publicaties

Du Kapot

Mevrouw De Bruin koopt bij een supermarkt vier bruine broodjes. Thuis ziet ze, voordat ze een hap neemt, dat in één broodje een naald is meegebakken. Terug naar de supermarkt. Die alarmeert de bakkerij. Het blijkt die week al het derde incident te zijn. Sabotage of een ongeluk?

Dan krijgt een directielid een brief thuis met de tekst: ‘zaak kapot, du kapot’. De directie schakelt een onderzoeksbureau in. Dat hanteert de drie w’s: wie had de mogelijkheid, wie heeft de moraliteit en wat was het motief voor de daad? Het eerste is het makkelijkst. Nagegaan wordt, wanneer de drie bewuste broodjes zijn geproduceerd en wanneer er ongezien iets kon worden toegevoegd. Uiteindelijk blijven er twintig verdachten over. Het onderzoeksbureau slaat aan het interviewen. Bakkersknecht Freek steekt zijn grieven niet onder stoelen of banken. De overname door een supermarktketen bevalt hem niks.

Het nieuwe management verziekt de sfeer. De oude manager is ontslagen, zogenaamd omdat hij gesjoemeld had, maar toen liep het veel beter. Vraag maar aan mijn collega’s." Velen beamen dat. Voldoende mensen met een motief. Productieleider Peter is verantwoordelijk voor het hele proces, dus ook voor de sabotage. Maar waarom zou Peter zijn eigen glazen ingooien? Raadselachtig.

De speurders zoeken door. Peters rechterhand is souschef Hans. Die kan de naald niet in het brood gestopt hebben. „Ik was niet op de zaak toen dat laatste broodje werd gebakken." Op de moraliteit van Hans valt niets aan te merken. De man betaalt zijn rekeningen op tijd, hij heeft niet gelogen op zijn cv en er zijn geen smetjes in zijn verleden. Op het ontslag van zijn chef Peter is souschef Hans niet uit, vertelt hij tijdens het interview. Dan zou hij zelf chef worden, maar hij zit niet te wachten op meer verantwoordelijkheid. „Ik zit aan het plafond van mijn kunnen."

Productieleider Peter krijgt het Spaans benauwd. Het ziet er lelijk voor hem uit. Dan stuiten de speurders in het personeelsdossier op een werknemer die een cursus leidinggeven heeft gevolgd en deze met zeer goed resultaat heeft afgesloten. Diezelfde persoon is ook al uit eigen beweging begonnen met een opleiding voor productieleider. Hij blijkt zelfs al eens gesolliciteerd te hebben naar die functie.

Alle twintig verdachten moeten voor een handschriftdeskundige iets opschrijven. Bij één werknemer ziet de deskundige overeenkomsten met de dreigbrief. Het blijkt te gaan om de man die geen chef zegt te willen worden, maar daar wel voor leert: souschef Hans. Maar die was er toch niet toen er sabotage werd gepleegd? De prikklok wijst uit: hij was er wel. En hij is het die die cursus heeft gevolgd.

Advies van het onderzoeksbureau aan de bakkerij: heroverweeg de positie van deze werknemer.

Inschrijven Nieuwsbrief

Ook u kunt te maken krijgen met een vorm van bedrijfscriminaliteit. Wij informeren u in deze periodieke mailing over nationale en internationale ontwikkelingen op dit terrein.
Inschrijven »

Vrijblijvende afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak om uw zaak door te spreken. Het eerste uur wordt niet in rekening gebracht.
Maak nu een afspraak »

  Download brochure