Home | In het nieuws | Bedrijfsrecherche | Schadeonderzoek verzekeringen | Security consultancy | Praktijkvoorbeelden | Eigen Publicaties

Doof is soms ook heel stom

Zonder oordopjes kun je niet naar ze luisteren. De ‘Marius Maniacs’ doen hun naam eer aan, het zijn inderdaad maniakken. Gek van lawaai, hoe harder hoe beter. Met die boodschap wil de heavy metalband uit het anders zo rustige Amersfoort aan de weg timmeren. Terwijl hun muziek ouderwets hard is, zoeken ze wel naar de modernste manier van communiceren met hun fans. En daarvoor zitten ze nu bij Jan Pieter van Moorsel en diens echtgenote aan tafel.

Jan Pieter zit onderuitgezakt in zijn witlederen fauteuil. „Het gaat mij natuurlijk niet aan, maar jullie zien er voor zo’n rockband wel heel netjes uit”, zegt hij, terwijl hij zijn zwartgekapte punkvrouw veelbetekend aankijkt. Natasja van Moorsel lijkt het niet echt te interesseren, ze schenkt de twee heren tegenover haar een biertje in en giet zelf nog een flinke scheut wodka in haar jus d’orange. Jan Pieter nipt aan zijn thee. „Maar het gaat er om hoe je je op het podium en op de plaat gedraagt, of moet ik zeggen misdraagt.” De twee ‘Maniacs’ glunderen: „Laat dat maar aan ons over.” Ze zitten bij Jan Pieter om te praten over een eigen website. Nu hun band aan de weg begint te timmeren, is het hoog tijd voor een professionele website met multimedia en andere ‘snoepjes’ voor de fans. „We hebben begrepen dat jullie veel ervaring hebben in het opzetten van websites voor de muziekbranche”, zegt een van de Maniacs. Jan Pieter gaat rechtop zitten en zegt handenwrijvend: „Heb je een uurtje?”

Als de twee leden van Marius Maniacs na anderhalf uur buiten staan, zijn ze enigszins murw van de spraakwaterval van Jan Pieter. De webdesigner heeft in een lange monoloog vertelt wat hij en zijn bedrijf Areadesign allemaal hebben gepresteerd. Voor tientallen bands en artiesten heeft Areadesign websites gebouwd.

„Sufferd”, zegt de ene Manic als hij even later naar zijn auto loopt. „Nou hangt ie echt.” De andere Maniac knikt bevestigend. Zwijgend rijden ze weg; een uurtje later stappen ze uit bij het onderzoeksbureau van rechercheur Erik Palmen. Palmen kent de leden van de heavy metalband wel. Hij kent ze zelfs heel goed. Als ze zijn kamer binnenkomen, hebben ze zich omgekleed en zijn het weer gewoon twee collega-rechercheurs. Van muziek maken hebben ze geen verstand. Maar ze weten wel hoe ze een fraudeur moeten opsporen.

Het dossiertje waar Erik zich deze keer over buigt, is niet zo dik. Het vertelt het levensverhaal van Jan Pieter in een paar alinea’s. Een veelbelovende HBO-er die na zijn technische studie een baan krijgt in een geluidsstudio. Artiesten uit binnen- en buitenland ontdekken al snel de bijzondere kwaliteiten van Jan Pieter. Of het nu pop, heavy metal of klassiek is, Jan Pieter mixt en mengt het elke keer weer tot een muzikaal hoogstandje. Wanneer zijn vriendin Natasja zwanger raakt, beseft hij dat zijn leven ingrijpend verandert. Hij wordt mede-verantwoordelijk voor het wel en wee van een kind. Hij trouwt en om hun financiële toekomst veilig te stellen, sluit hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. En gezien zijn bijzondere kwaliteiten kiest hij voor een beroepsverzekering. Dat betekent dat hij bij arbeidsongeschiktheid niet hoeft uit te kijken naar eventuele andere banen die hij nog wel zou kunnen vervullen.

Na twee jaar meldt hij zijn verzekeraar dat hij arbeidsongeschikt is omdat zijn gehoor achteruit gaat. En zonder goede oren is hij in zijn vak waardeloos. Er volgen gehoortesten die de schade moeten vaststellen. Hoewel de keuringsartsen volledig moeten afgaan op hetgeen Jan Pieter zegt (er is geen aantoonbare gehoorschade), wordt hij uiteindelijk op zijn 29e jaar arbeidsongeschikt verklaard. Hij kan een maandelijkse uitkering tegemoet zien tot zijn 65e.

Elk jaar moet Jan Pieter aan zijn verzekeraar een formulier sturen over zijn toestand. Als de manager van de afdeling arbeidsongeschiktheidsverzekeringen het formulier in Jan Pieters dossier wil wegbergen, valt zijn oog op een e-mailadres waarop Jan Pieter bereikbaar is: jp@areadesign.es. Een Spaans e-mailadres dat lijkt te horen bij een bedrijf genaamd Area Design. Maar Jan Pieter was toch huisman? De manager start een zoektocht op internet, maar hij wordt niet veel wijzer. Behalve dan dat Area Design een bedrijf is dat websites bouwt voor popbands en actief is in een aantal Europese landen. Een adres of telefoonnummer ontbreekt. Er is wel een mogelijkheid om informatie aan te vragen. De manager heeft het onaangename gevoel dat er iets mis is met deze client. Hij schakelt een recherchebureau in.

Onderzoeker Erik Palmen komt aanvankelijk ook niet veel verder. Er blijkt volgens de Kamer van Koophandel geen Area Design in Spanje te bestaan en ook op andere manieren valt er geen verband te vinden tussen Jan Pieter en een bedrijf met die naam. „Waarom vragen we niet gewoon informatie aan. Doen we net alsof we in de muziekbusiness zitten”, zegt een collega van Erik tijdens de lunch. De rest van de maaltijd verloopt in opperbeste stemming als de onderzoekers een naam proberen te bedenken voor de muziekband waarmee ze Jan Pieter willen ontmaskeren. Die middag vieren ze de geboorte van Marius Maniacs.

Het verzoek om informatie van de Marius Maniacs wordt een dag later al beantwoord. Weer een dag later zitten de maniacs/rechercheurs bij Jan Pieter en is de cirkel rond. Jan Pieter heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en ontvangt tegelijkertijd een uitkering. Hij pleegt de fraude al enkele jaren. Hij kan er op rekenen dat zijn handelswijze ingrijpende gevolgen zal hebben voor zijn uitkering.

Inschrijven Nieuwsbrief

Ook u kunt te maken krijgen met een vorm van bedrijfscriminaliteit. Wij informeren u in deze periodieke mailing over nationale en internationale ontwikkelingen op dit terrein.
Inschrijven »

Vrijblijvende afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak om uw zaak door te spreken. Het eerste uur wordt niet in rekening gebracht.
Maak nu een afspraak »

  Download brochure